06-29350613 karin@efbalans.nl

Lekker barbecueën! Met mooi weer is het heerlijk om buiten te eten. 
Barbecueën kan je zo gezond doen als je maar wilt.

Tips voor een gezonde en smakelijke BBQ

Voorkom voedselvergiftiging

  • Zeker in de zomer moet je uitkijken met de houdbaarheid van eten. Als het buiten warm is, moet je opletten dat het eten niet te lang ongekoeld blijft staan.
  • Haal vlees en vis zo kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast.
  • Zorg dat rauw vlees of vis niet met elkaar in aanraking komt, maar ook rauw vlees en vis niet met bereid vlees of vis.
  • Gebruik aparte schalen en bestek en raak niks met je handen aan.
  • Gebruik een schoon rooster. Maak het rooster direct na het eten grondig schoon, zodat je de volgende keer wederom met een schoon rooster kan barbecueën.
  • Als je van plan bent groot vlees, zoals spareribs of een halve kip, klaar te maken, kun je het vlees in de keuken alvast voorgaren.

Voorkom verbrand vlees

Barbecueën zou kunnen leiden tot een hoger risico op kanker, bijvoorbeeld als je vaak vlees eet dat verbrand is en er zwart geblakerd uitziet.
Het zou voornamelijk komen door PAK’s: polycyclische aromatische koolstoffen. Dat is een giftige stof die vrij komt bij roosteren op houtskool. Als je zorgt dat het vlees niet verbrandt en je het op de juiste temperatuur bakt, dan beperk je het ontstaan tot een minimum.

Een aantal tips om het ontstaan ervan te minimaliseren:

  • Hoe groter de afstand tussen het rooster en de hete houtskool hoe beter.
  • Laat vlees, vis, groenten en brood nooit in contact komen met vlammen.
  • Als je vet vlees hebt of vlees of vis dat gemarineerd is, kun je met een aluminium schaaltje het vet opvangen.
  • Snij het overtollige vet aan vlees weg en gebruik weinig olie.
  • Verbrand vlees is niet goed voor je door de verhoogde concentratie gifstoffen. Het is echt aan te raden dit niet te eten.
  • Elektrisch barbecueën is een stuk gezonder, maar of je het net leuk vindt?

Lekker eten en niet aankomen

Variatie en calorieën beperken
• Kies mager vlees, vis of vegetarisch
• Behalve vlees kan je ook groenten grillen op de BBQ. Denk aan plakken courgette en aubergine, repen paprika, maiskolven, zoete aardappel, wortelen.
• Gebruik kruiden i.p.v. sausjes om vlees en vis op smaak te brengen.
• Vervang wit stokbrood door volkoren stokbrood.
• Maak een lekkere frisse salade met een klassieke dressing van olie, azijn en kruiden
• Eet als toetje geen ijs, maar een schaaltje fruit. Een schijf ananas is ook zeer geschikt om op BBQ te roosteren.

Recept ideeën

 

1. Gepofte zoete aardappel
Was de zoete aardappel grondig en prik gaatjes in de aardappel. Verpak de aardappel in aluminiumfolie en gaar de aardappel tussen de kolen van de BBQ of op het rooster 25 tot 30 minuten.
De tijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel.
2. Groenten roosteren
Maak de groenten schoon en zorg dat het droog is.
Snijd de groenten in plakken, stukken of reepjes en smeer in met olie en kruid met zout, peper en/of knoflook naar keuze.
Afhankelijk van de dikte en soort groenten is het in 10 tot 20 minuten gaar.
3. Tzatziki saus
Ingrediënten: 300 gram Griekse yoghurt, sap van een halve limoen, 1 teen knoflook (fijngehakt), 1/2 komkommer, handje verse dille (fijngehakt), handje verse munt (fijngehakt), peper en zout
Bereiding: Rasp de komkommer en doe deze in een vergiet, strooi er wat zout over en laat ongeveer 20 minuten uitlekken.
Druk daarna het overgebleven vocht eruit.
Meng de Griekse yoghurt, geraspte komkommer, dille, munt en knoflook goed met elkaar.
Voeg het limoensap toe en breng op smaak met peper en zout.
Garneer eventueel met wat overgebleven dille en munt.
4. Zalm (vis) pakketjes
Een vispakketje maak je met groenten en kruiden naar keuze.
Lekkere groenten zijn courgette, tomaat en wortel. Voor de smaak kies je zout, peper, knoflook, citroen of een kruid naar eigen smaak.
Bereiding: Neem een stuk folie en leg de vis erop. Vervolgens voeg je de groenten en kruiden toe. Vouw de pakketjes dicht en leg op de hete BBQ gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten.

Tenslotte; drink water
Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan je normaal doet. Ongemerkt drink je en gaat er de nodige alcohol doorheen.
Beperk je tot één glas wijn en stap daarna over op water, dan bespaar je jezelf die extra calorieën .
Water kan je opfleuren met een schijfje citroen, takje munt of stukjes fruit.

Een gezellige zonnige BBQ