06-29350613 karin@efbalans.nl
Soep is heel gezond en past dan ook perfect in een healthy active lifestyle.

Soep kan je het hele jaar eten;
bij de lunch, tussendoor in de middag of als makkelijke avondmaaltijd.

Waarom is soep nu zo gezond?

Groenten
Soep is een makkelijke manier van groenten eten.
Een pan soep voor 4 personen, met 600 gram groenten op een liter water, levert een mooie 150 gram groenten per persoon.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is minimaal 250 gram.

Vocht
Een kom soep is toch al snel 250ml, waarvan het grootste gedeelte water is.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1,5 tot 2 liter.

Vezels
Een soep waar je veel groenten in verwerkt zijn vezelrijk en geven je daardoor een goed verzadigd gevoel.
Afhankelijk van het soort groenten bevat 100 gram groenten meestal 2 tot 4 gram vezels.

Laag in calorieën
Soep bevat weinig calorieën, mits je geen room, vette bouillon of boter gebruikt.

Zout
Kant en klaar soepen bevatten enorm veel zout wat vooral niet goed is voor de nieren en bloeddruk.
Maak zelf je soep om de hoeveelheid zout in eigen hand te hebben.

Gezondheid
Mensen die regelmatig soep eten hebben minder last van een verhoogd cholesterol en overgewicht.

Om je immuunsysteem te verhogen is tomatensoep een goede keuze.
Het lycopeen van de tomaten in de tomatensoep bevorderen je immuunsysteem.
Lycopeen kan na koken makkelijker worden opgenomen.

Bewaren
In 1 keer een grote pan soep maken is handig en tijdbesparend, maar bewaar soep wel op de juiste manier om zuur worden te voorkomen.
Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen en zet hem dan pas in de koelkast.
Warm de soep niet meerdere keren op, maar verdeel het direct in porties.

Soep kan je prima in de vriezer bewaren.

Eenvoudige courgettesoep (1,5 tot 2 liter)
ingrediënten:
2 tenen knoflook
1 ui
2 tabletten groentenbouillon
1 aardappel
3 courgettes
scheutje (olijf)olie
evt. peper of kruiden naar eigen smaak.

 

bereiding:
Pel en snipper de ui en knoflook.
Verwarm een scheutje olie in de pan en fruit de ui en knoflook gedurende 2 minuten.
Schil de aardappel en snijd in blokjes.
Snijd de courgette in grove stukken.
Doe de aardappel, courgette, bouillonblokjes en 1 liter water bij het ui/knoflook mengsel in de pan en breng aan de kook.
Laat 20 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender tot een egale massa.
Voeg naar eigen behoefte kruiden toe en eventueel nog wat water als je de soep te dik vindt.

Met knoflook, ui, bouillontablet, water en evt. een aardappel als basis kan je eindeloos veel verschillende soepen maken.

De courgette kan je vervangen door bijvoorbeeld:
– broccoli ( zowel de roosjes als de stronk gebruiken )
– zoete aardappel ( laat dan de gewone aardappel weg)
– wortelen
– venkel en prei

Variatie genoeg voor een simpele gezonde soep.
Laat je eigen fantasie en smaak de vrije loop.

Tip:
Eet je de soep als avondmaaltijd voeg dan zodra de soep klaar is kip, vis (zalm ), soepballetjes of kikkererwten toe en serveer er stukjes volkoren stokbrood of een (geroosterde) boterham bij om de soep tot een volledige maaltijd te maken.

Soep kan je opleuken met croutons of room, maar bedenk dat als je wilt afvallen dat nu juist de dikmakende calorieën zijn.

Eet smakelijk.