06-29350613 karin@efbalans.nl

Havermout is populairder dan ooit.

 

Ik eet havermout bij mijn ontbijt in mijn smoothie of yoghurt en verwerk het regelmatig in koekjes, pannenkoeken of een cake.
Havermout is lekker, makkelijk, goedkoop en heel gezond.

7 redenen om regelmatig havermout te eten:

1. Havermout heeft een gunstig effect op je cholesterol
In havermout zitten veel vezels, o.a. beta-glucanen.
Deze vezel bindt cholesterol waardoor met name het ongunstige LDL cholesterol verlaagt.
3 gram beta-glucaan per dag heeft dit gunstige effect.
Dit komt neer op 2 borden havermoutpap ( 80 tot 100 gram ) per dag.
1,5 gram beta-glucaan is voldoende om je cholesterolspiegel stabiel te houden.
In mijn assortiment heb ik het product Beta heart.
Eén schepje á 7,6 gram Beta heart bevat 1,5 gram beta-glucaan.

2. Havermout stilt de honger
Havermout bevat veel vezels die de maag langer vol houdt.
De koolhydraten in havermout zijn laag glycemisch wat betekent dat ze geen piek geven in je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder trek krijgt in zoet.

3. Havermout is van nature glutenvrij
Havermout is een goede keuze voor iedereen die minder gluten wil binnenkrijgen.
Haver wordt echter vaak verwerkt in molens en fabrieken waar granen met gluten worden verwerkt.
Wil je zeker zijn van 100% glutenvrij kijk dan altijd op de verpakking.

4. Havermout is goed voor de lijn
Als ontbijt een havermoutpap eten die gemaakt is van 30 gram havermout en 250ml water bevat slechts 115 kcal.
Bereidt je de havermoutpap met halfvolle melk dan is het 230 kcal.
Een Herbalife Nutrition shake bereidt met halfvolle melk bevat 220 kcal en 2 volkoren boterhammen besmeert met boter en belegt met kaas is 360 kcal.

5. Havermout bevat antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen ( vrije radicalen ).
Vooral in natuurlijke producten zoals groenten, fruit, noten en ook havermout komen antioxidanten voor.

6. Havermout geeft veel variatie mogelijkheden
Een havermoutpap is saai en heel neutraal van smaak.
Door volop te variëren met fruit zoals stukjes banaan, blauwe bessen, rood fruit of appel maakt je de pap smaakvoller.
Ook het toevoegen van noten, honing of wat pure chocolade is erg lekker.

Let op: deze variaties zorgen wel voor extra calorieën.

Havermout kan je in de keukenmachine of blender vermalen tot havermeel om koekjes, pannenkoeken of een cake te bakken.

7. Havermoutpap is klaar in 5 minuten
Breng 250ml water of melk aan de kook. Voeg de havermout toe en roer.
Laat 1 minuut koken. Schenk de havermout in een kom en laat het even staan.
Voeg eventueel fruit toe en smullen maar.

Klaar in 5 minuten geldt alleen voor de havermout uit de supermarkt.
Havermout uit de natuurwinkel is niet voorgekookt en moet je een kwartier laten koken.

Voedingswaarde havermout 

per 100 gram 372 kcal
eiwitten 13,5 gram
koolhydraten 58,7 gram
vezels 10 gram
vetten 7 gram