SMULLEN MET SPECULAAS
Hmmmmmmm speculaas
Een echte winterse lekkernij voor mij is speculaas.
In de tijd van Sinterklaas loopt het water mij al in de mond bij het zien van gevuld speculaas, (chocolade)kruidnoten en pepernoten.
Helaas allemaal snoeperijen met veel suiker en nauwelijk voeding waardoor je niet alleen dikker maar ook moe en futloos wordt.
De oplossing;
recepten met speculaas en goede voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels.
Gevulde speculaas (16 stukjes)
Dit recept is een gezondere variant maar is gezoet, dus met mate van genieten.
Optie: minder siroop of honing toevoegen.
ingrediënten: 150 gram amandelmeel, 250 gram gemengde ongebrande noten, 6 dadels, 40 gram speculaaskruiden (doe dit naar smaak, mag ook minder), 2 eetlepels geraspte kokos, 2 eetlepels gesmolten kokosolie, 4 eetlepels ahornsiroop, agavesiroop of honing.
bereiding: Maal de noten met de speculaaskruiden tot een fijn mengsel. Voeg de dadels en 2 eetlepels van de siroop of honing toe en meng nogmaals. Kneed het geheel vervolgens met de handen tot een deeg. Het moet plakkerig zijn. Voeg zo nodig wat extra siroop toe. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van een bakblik. Meng voor de vulling in een kom de amandelmeel met geraspte kokos, kokosolie en 2 eetlepels siroop of honing en verdeel dit mengsel over de speculaasbodem in het bakblik. Dek de vulling af met de andere helft van het speculaasdeeg. Zet het bakblik in de koelkast om harder te worden. Snijd in 16 stukjes en je kan gaan smullen.
Peer speculaas smoothie ( 2 porties )
Deze heerlijke smoothie met vezels, eiwitten en gezonde vetten past uitstekend in een gezonde leefstijl.
De combinatie peer en speculaas is geweldig lekker.
ingrediënten: 1 peer, 1 dadel, 1/2 avocado, 100 gram (bevroren) bloemkool, 400ml ongezoete amandeldrink, 1/2 theelepel speculaaskruiden.
bereiding: Snijd de peer in stukjes en doe ze samen met de avocado, bloemkool en amandeldrink in een blender en mix tot een gladde smoothie.
Schenk in 2 glazen en bestrooi met speculaaskruiden.
Overnight speculaas oat
Een heerlijk gezond ontbijt boordevol voedingsstoffen.
ingrediënten: 200ml amandelmelk, 2 scheppen Formule 1 Romige Vanille, 1/2 theelepeltje speculaaskruiden, 40 gram havermout, 1 banaan
bereiding: meng in een blender de amandelmelk, de Formule 1 poeder, speculaaskruiden en de helft van de banaan. Doe de havermout in een schaaltje en voeg het mengsel uit de blender toe en roer. Zet het schaaltje een nacht in de koelkast. Snijd ’s morgens de andere helft van de banaan in plakjes en garneer hiermee de overnight oat. Eet smakelijk.
Kruidnotencake
ingrediënten: 3 bananen, 60 gram dadels, 3 eieren, 150 gram volkorenmeel, 3 theelepels koek en speculaas kruiden, 2 theelepels bakpoeder, 2 eetlepel honing, snufje zout, 100 gram kruidnoten
bereiding: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Snijd de dadels en banaan in grove stukken. Meng de dadels, bananen en eieren tot een geheel met een mixer. Voeg de meel, speculaaskruiden, bakpoeder, honing en een snufje zout toe aan het mengsel en mix kort tot een beslag. Schep 70 gram van de kruidnoten door het beslag. Giet het beslag in de cakevorm. Verdeel de rest van de kruidnoten over de bovenkant van de cake. Bak de cake gedurende 45 minuten gaar.