06-29350613 karin@efbalans.nl

POMPOEN SOEP

Is pompoen gezond?

Pompoenen zijn in verschillende vormen, maten en kleuren te verkrijgen.
Pompoenen zijn rijk aan vezels en vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine E.
Verder krijg je vooral ook de mineralen ijzer en calcium binnen als je pompoen eet.
Over de calorieën hoef je je geen zorgen te maken, 100 gram pompoen bevat slechts 14 kcal.

De smaak van pompoen is licht zoet.

Een pompoen heeft veel verschillende bereidingsmogelijkheden;
koken, grillen/bakken in de oven, roerbakken of wokken.

Gerechten waarin je pompoen kan verwerken zijn eindeloos;
soep, lasagne, traybake, risotto, stamppot, curry, smoothie of hartige taart.

Simpel recept pompoensoep

ingrediënten:

1 flespompoen
2 tenen knoflook
2 (rode) uien
1 klein stukje gember
2 groentebouillonblokjes
1 liter water
olijfolie
(cayenne) peper

bereiding:

Maak de groente schoon. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in stukjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
Schil de gember en snij in kleine stukjes.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember op een lage temperatuur gedurende 3 minuten.
Voeg de pompoen toe en bak 5 minuten op middelmatige temperatuur. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en laat de  soep met de deksel op  de pan 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep op smaak met (cayenne)peper.

Variatie mogelijkheden:

– kook een rode peper mee voor een pittige soep

– voeg na het pureren een blikje kokosmelk toe voor een romige soep met een tropisch tintje

– strooi een beetje fijngesnede peterselie voor het serveren over de soep

– schep wat creme fraiche op de soep bij het serveren

– voor nog meer groente kan je een wortel en paprika meekoken

 

Bon appetit!

Wil jij energiek, fit en vitaal worden en blijven?